Blog

Leugen versus waarheid over gezonde en ongezonde make-up

Nee, ik wil geen politieagentje spelen. En ook niet de moraalridder uithangen. En al helemaal niet meedoen aan het welles-nietes-spelletje tussen de cosmeticagiganten en de voorvechters van natuurlijke make-up. Mijn stelling is: ‘wat werkt, heeft gelijk!’ En dat moet je zelf ervaren. In kundalini yoga herkennen we dat. Die ervaring moet je zelf opdoen. En vervolgens vloeit daaruit het respect voort dat je hebt voor het pad dat ieder voor zichzelf kiest. Want als jou keuze werkt, is het de goede keuze. Al in de 13e eeuw zei de Perzische filosoof Rumi het zo: “Somewhere between right and wrong, there is a garden. I will meet you there.”

kundalini-2

Google: de glazen bol van onze tijd

Ik kan hier een bloemlezing houden over alle voordelen van minerale make-up. Maar in no-time kun jij daar alles over googelen. En dan zul je zien: Google weet veel meer dan ik. Die neemt jou instant mee naar feiten die mijn verhaal staven (ben ik effe blij) of die mijn verhaal meedogenloos onderuit halen( heb ik mooi pech gehad). Dus die bloemlezing, vergeet die maar. Het is veel zinvoller om de werking van make-up zelf te ervaren. En dat kan lastig zijn. Want de oneindige beschikbaarheid van informatie zorgt er ook voor dat we niet meer in onze eigen-wijsheid komen. Dat is, naast alle positieve kanten van Google, de grote schaduwzijde. Daarom kies ik voor mijn eigen weg. Kijk zelf of je me wilt volgen.

Is natuurlijk per definitie altijd goed?

In de middeleeuwen legden mensen het loodje na het gebruik van natuurlijke make-up waarin arsenicum en wolfskers zaten verwerkt. En neem de papaver. Puur natuur, wordt culinair en medicinaal gebruikt. Maar de opium die je eruit kunt winnen, is echt niet altijd zaligmakend (alhoewel, soms, haha). Dus waar zit de waarheid? Is ‘natuurlijk’ per definitie ook goed? Nee dus. Je gezonde verstand moet uitkomst brengen. Je gezonde verstand, oftewel de ïntuitie oftewel je eigen-wijsheid oftewel kundalini, dat is hetgene dat je naar het pad van geluk en balans brengt. En geloof me, ik zeg dat echt uit eigen ervaring. Mijn spirituele naam is Joti Nam. Die naam betekent dat ik mensen mag helpen hun eigen licht te vinden. Wat zegt mijn kundalini (of glazen bol) nu over gezonde versus ongezonde make-up?

foute-make-up

Mijn eigen-wijsheid

Ik ben nu 21 jaar huidspecialiste. De ervaring in mijn praktijk leert me keer op keer dat er goede en echt slechte producten bestaan (echt slechte!). Ik mag geen namen noemen, maar ze zijn er. Bah! Gemaakt met inferieure grondstoffen. Zonder een benoembare hoeveelheid werkstoffen. Zwaar getest op dieren (ik gruwel daarvan) en met een waanzinnige marketingstrategie erachter. Dus mensen gaan dat gebruiken want ‘ze’ (de slimme marketeers) zeggen dat het fantastisch is. Beter kan niet! Of toch wel? Daar kom je pas achter als je iets anders gaat proberen. Maar dat gaat niet vanzelf. Ik help je om die volgende stap te zetten. Foute make-up herken je vaak aan:

  • veel witte kleine korreltjes onder de huid
  • pukkeltjes die opeens verrijzen
  • een onnatuurlijk maskereffect
  • het bedrijf dat de make-up maakt
  • en last but not least, de ingrediënten

Het gezonde verstand zegt back to nature

Net zoals bij voeding geldt ook voor make-up: hoe meer ingrediënten op de ingrediëntenlijst des te slechter. Want hoe hoger de kans op vervelende reacties van je huid. Je huid houdt van stofjes die ze herkent en die zo min mogelijk bewerkt zijn. Dus: back to nature (inderdaad). En dat vind je in make-up op basis van mineralen. Want mineralen zijn huid-eigen stoffen. Van nature waterafstotend zodat jouw huid haar kostbare vocht en voedingsstoffen behoudt. Maar het belangrijkste daarbij is dat je dat ook zelf ervaart. Dat je je eigen keuze maakt. Dan behaal je het maximale. Dan bereik je the best possible version of yourself, inside and out!

groene-makeup-2